Teamfoto Fa. K. Dillisse
Werkzaam in Roosendaal, hoofdvestiging Breda

Stucwerk repareren kleine beschadigingen verhelpen met vulmiddel

Redactie stukadoor-roosendaal.nl, 17 juni 2024
Scheur in de muur
Vind hier de beste tips om zelf stucwerk te repareren.

Muren die zijn voorzien van stucwerk vormen een ideale basis om te schilderen of te behangen. Als gevolg van grote temperatuurverschillen kunnen er in de loop der tijd scheurtjes ontstaan in het stucwerk, wat tot problemen kan leiden. U hoeft niet direct een expert in te schakelen voor het herstellen van scheurtjes in het stucwerk. Lees in dit artikel handige adviezen en tips om zelf aan de slag te gaan.

Een van de meest bekende manieren om kleine beschadigingen in het stucwerk te herstellen, is met behulp van vulmiddel. Er zijn verschillende typen vulmiddelen verkrijgbaar, die elk geschikt zijn voor verschillende klussen en voorkeuren. Hieronder leest u over de verschillende opties van vulmiddelen en hoe u ze effectief kunt gebruiken om uw stucwerk te herstellen.

Er zijn verschillende types vulmiddel beschikbaar, zoals in poeder-, kant-en-klare, harde of elastische vorm. Informeer bij de bouwmarkt of een stukadoor voor suggesties over wat het beste is. Het is verstandig om ruim in te kopen, aangezien het moeilijk is te voorspellen hoeveel u nodig zult hebben.

Bij lokale kleine beschadigingen aan het stucwerk is vulmiddel een geschikte manier om deze te herstellen. Bij de start van de reparatie is het van belang om de beschadiging voor te bereiden door afgebladderde verf of uitstekende kalk rondom de scheur te verwijderen. Voor deze klus wordt aangeraden om een plamuurmes te gebruiken.

Als u kleine scheurtjes wilt opknappen, kunt u ze iets verder uitschrapen. Een V-vormige verfkrabber is hierbij een praktisch instrument. Hierdoor kan het vulmiddel zich beter aan het oppervlak binden waarop u het aanbrengt!Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de omgeving van de scheur goed gereinigd is door ontvetting en stofvrij te maken.

Als u de beschadiging een beetje nat spuit, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder opzuigt. Indien u het type vulmiddel dat u hebt gekocht in aanmerking neemt, maakt u dit klaar voordat u de scheur vochtig maakt. Zo heeft u alles gereed voor onmiddellijke inzet.

Een handige tip is om de scheur te dichten met vulmiddel met behulp van een plamuurmes. Dit doet u door het mes strak langs de muur te schrapen tot de scheur helemaal vol is. Na het vullen van de scheur met vulmiddel is het belangrijk om overtollig materiaal direct te verwijderen.

Zo zal het vulmiddel mooi drogen. Houd er rekening mee dat vulmiddel kan krimpen na het opdrogen. Het is mogelijk dat u de scheur 2 á 3 keer moet opvullen.

Als alles helemaal droog is, kunt u de laatste onregelmatigheden wegwerken door de muur opnieuw glad te schuren. Tip: vulmiddel kan soms anders opdrogen dan de rest van het stucwerk. Wanneer u van plan bent de muur opnieuw te schilderen, kan het zijn dat de verf anders droogt. Laat u informeren door een stukadoor voor de beste resultaten.

Verbeter uw stucwerk met een nieuwe laag pleister

Het komt voor dat uw stucwerk op veel verschillende plekken in de muur ernstige schade heeft. Wanneer dit gebeurt, is het verstandig om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor het uitvoeren van dit type reparaties is pleister in poedervorm ideaal.

Op deze manier is het mogelijk om met behulp van de handleiding het pleister zelf te maken voor op de muur. Houd de handleiding goed in de gaten en zorg ervoor dat u de juiste verhoudingen water, poeder, etc. hanteert, zodat het pleister er goed uitziet op de muur zonder klonten. Hierdoor kunt u klontvorming vermijden en zal het pleister er mooi uitzien op de muur.

Vóór aanvang van de reparatie moet de beschadiging worden klaargemaakt. Dat betekent dat overtollige uitsteeksels en oneffenheden weggehaald worden en de muur wordt schoongemaakt. Begin met het ontvetten en stofvrij maken van de gehele muur voordat u begint met het aanbrengen van het nieuwe pleister.

Egaliseer de muur door het pleister gelijkmatig over het oppervlak aan te brengen met een plakspaan. Verdeel het pleister in kleine beetjes om zo oneffenheden te voorkomen bij het aanbrengen. Maak het pleister egaal en strak door nogmaals met een afstrijkmes over de gehele muur te gaan.

U dient goed op te letten welk soort schade het is en op wat voor muurIn geval van grote schade is het essentieel om eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen voordat de pleisterlaag wordt aangebrachtHierdoor wordt gegarandeerd dat het pleister goed hecht aan de muur

Zodra het pleister volkomen droog is, is het tijd om de muur naar uw smaak te schuren. Dat is geheel afhankelijk van de hoeveelheid oneffenheden die aanwezig zijn op de muur. Als u besluit te behangen is een lichte schuurbeurt genoeg; voor verf moet de muur helemaal netjes zijn geschuurd.

Professionele reparatie

Als u overweegt om professionele hulp in te schakelen, dan kunt u de reparatie laten uitvoeren door een ervaren stukadoor. Heeft u vragen over stukadoors, reparaties of andere kwesties, of wilt u een afspraak inplannen? Wij helpen u graag verder!Indien u vragen heeft of een afspraak wilt maken, aarzel dan niet om contact op te nemen met Fa. K. Dillisse via 076 200 8624.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 076 200 8624 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Fa. K. Dillisse

Fa. K. Dillisse is een familiebedrijf dat al sinds 1988 de huizen in Tilburg en Breda voorziet van mooi stucwerk. Er wordt een volledig op maat gemaakt advies gegeven en ook de prijs is altijd scherp. Daarnaast wordt er aan alles gedacht, dat is onvermijdelijk na 40 jaar ervaring, niets wordt over het hoofd gezien. Uw klus wordt in een keer in orde gebracht. Naast kwaliteit staat ook service hoog in het vaandel. Onze planning is flexibel en we zijn altijd op korte termijn beschikbaar.