Teamfoto Fa. K. Dillisse
Werkzaam in Roosendaal, hoofdvestiging Breda

Tip 1 maak een afspraak bij de loodgieter

Redactie stukadoor-roosendaal.nl, 25 juni 2024
Afgebladerde muur
Bereid uw woning voor op een bezoek van onze stukadoors, lees hier wat u alvast kunt doen.

Een fraai aangezette muur is het visitekaartje van uw huis. Een gladde muur, verkregen door middel van stucwerk, is de optimale ondergrond voor het aanbrengen van verf of behang. Het vereist echter de nodige voorbereiding en nauwkeurigheid voordat u daadwerkelijk kunt beginnen met het stucen van de muur.

Deze voorbereiding is zelf gemakkelijk uit te voeren!Een van de eerste en cruciale stappen is het voorbereiden van de muur. In dit artikel vindt u 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u van start gaat met het voorbereiden van de muur, is het verstandig om eerst uw woning gereed te maken voor het stucwerk. Voor een optimale stuc van de muur is het belangrijk om alle radiatoren vóór de klus te laten verwijderen. Het verdient aanbeveling deze klus uit te besteden aan een loodgietersbedrijf, zo weet u zeker dat alles correct en veilig verloopt.

Tip 2: Verwijder alle items van uw muur

Dit is van toepassing op diverse items die aan de muur zijn gemonteerd of in de muur zijn bevestigd. Mocht de muur die u gaat stucen zich in een trapgat bevinden, haal dan eerst de trapleuning weg. Op deze manier kan de stukadoor overal goed bij en heeft hij voldoende ruimte om te manoeuvreren.

Bij muren met afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, is het beter om deze tijdelijk te verwijderen. Dit garandeert dat de muur geheel vrij is en er geen stuc op terechtkomt. Ter afsluiting, verwijder zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) zodat de stukadoors gemakkelijk kunnen bewegen.

Tip 3: Bereidt uw muur voor op stucwerk door de omgeving stuc-veilig te maken

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het essentieel om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Hierdoor kan de stukadoor gemakkelijker zijn werk aan de muur verrichten. Als het niet haalbaar is om de meubels voor korte tijd elders te plaatsen, dan kunt u ook besluiten om ze af te plakken (zie tip 4).

Tip 4: Laat uw muur helemaal vrij van spullen

Als u ervoor kiest om het stucwerk alleen op specifieke delen van een ruimte aan te brengen, zorg er dan voor dat de randen van de muur correct afgeplakt zijn. Als u een stukadoor wilt laten komen, kunt u samen de afplakmethode bespreken. Dit is van groot belang voor de garantiebepalingen.

Bij het stucen van een muur kan er flink wat troep vrijkomen, dus zorg ervoor dat u de vloer afdekt. Als uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u samen met de stukadoor nagaan op welke manier u ze het beste kunt afplakken. Een efficiënte manier om de meubels te beschermen is met een plastic zeil en tape.

Tip 5: Bepaal van tevoren op welke ondergrond u gaat stucen

Belangrijk voordat u doorgaat met de voorbereiding is om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet alle ondergronden zijn direct geschikt voor bewerking. Bij een kale muur met schoonmetselwerk is bijvoorbeeld eerst een raaplaag nodig, en bij een muur die bestaat uit gipsplaten, brengt u eerst zelfklevende bewapeningsband aan op de nadenHet is cruciaal om te weten welke ondergrond u heeft bij het bepalen van welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Een inspectie houden om uw muur klaar te maken voor stucwerk

Voordat u begint met het voorbereiden van de muur voor stucwerk, is het van belang om de muur te inspecteren om te controleren of deze gereed is. Een grondige inspectie van de muur om alle beschadigingen te herstellen en alle overgebleven behangresten zorgvuldig te verwijderen, is cruciaal voor een perfect gestucte muur. Zonder het uitvoeren van deze controles, kunnen er oneffenheden optreden in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Zorg dat uw muur volledig stofvrij

Nu is het uw beurt om de muur schoon en stofvrij te maken met een grote borstel. Als er extra fijnstof op de muur zit, is het een optie om de borstel een beetje vochtig te maken. Met een licht vochtige borstel wordt stof efficiënt verwijderd en wordt de muur helemaal schoon.

Tip 8: Maak uw muur goed schoon

Na het volledig stofvrij maken van de muur, kunt u overgaan tot het ontvetten van de muur. Het is noodzakelijk om doekjes, warm water en ontvetter beschikbaar te hebben. Voeg de ontvetter toe aan het warme water en maak de doekjes ermee nat.

Gebruik deze om de muur schoon te maken. Zorg ervoor dat u de doekjes goed uitwringt, ze mogen niet te nat zijn wanneer u ze op de muur aanbrengt. Houd in de gaten met welke hand u schoonmaakt en welke hand al vuil is, dit voorkomt terugkerende vuiligheid.

Tip 9: Zorg dat u de optimale hechting van uw muur zelf kunt beïnvloeden

Als u klaar bent met de muur, kunt u overwegen om een extra laag aan te brengen voor een goede hechting van het stucwerk. Wanneer u terugkijkt naar tip 4, heeft u hopelijk een idee welk soort ondergrond u te maken heeft. Afhankelijk van het type ondergrond gebruikt u een ander middel om de muur mee te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) is het aan te raden om een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) is het aan te raden om primer grondeermiddel te gebruiken. Voor het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur, is het verstandig om advies in te winnen bij een stukadoor.

Tip 10: Optimale droging van uw muur voor stucwerk is essentieel

Na het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het cruciaal om de muur volledig te laten drogen. Indien de muur nog vochtig is of vocht vasthoudt, bestaat de kans dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg er daarom voor dat dit enkele uren vóór de afspraak met de stukadoor plaatsvindt, zodat u zeker weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Bescherm de hoeken van uw muur voor een mooi stucresultaat

Een handige tip voorafgaand aan het stucen is om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereiding. Voor een nette afwerking van het stucwerk op de muur, is het een goede keuze om hoekbeschermers toe te voegen. Om ervoor te zorgen dat alles mooi blijft en goed beschermd is, plaatst u hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur.

Voer dit uit minstens 3 uur voor het stucen. Kies de juiste beschermers passend bij de dikte van de stuclaag. U heeft dunpleister hoekbeschermers nodig voor stuclagen onder de 3 millimeter, en dikpleister hoekbeschermers voor stuclagen vanaf 3 millimeter.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Volg deze waardevolle tips om uw muur volledig klaar te maken voor stucwerk!Mocht dit toch wat ingewikkeld klinken of heeft u andere vragen met betrekking tot stucwerk?Indien u vragen heeft of afspraken wilt maken, kunt u Fa. K. Dillisse bereiken via 076 200 8624.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 076 200 8624 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Fa. K. Dillisse

Fa. K. Dillisse is een familiebedrijf dat al sinds 1988 de huizen in Tilburg en Breda voorziet van mooi stucwerk. Er wordt een volledig op maat gemaakt advies gegeven en ook de prijs is altijd scherp. Daarnaast wordt er aan alles gedacht, dat is onvermijdelijk na 40 jaar ervaring, niets wordt over het hoofd gezien. Uw klus wordt in een keer in orde gebracht. Naast kwaliteit staat ook service hoog in het vaandel. Onze planning is flexibel en we zijn altijd op korte termijn beschikbaar.